Otogaz nedir?
Otogaz, otomobil yakiti olarak kullanılan LPG’nin genel adıdır.
Peki LPG nedir?
LPG, ”Liquefied Petroleum Gas” yani ”Sıvılaştırılmış Petrol Gazı” kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltmadır.
İsminde petrol geçmesine ragmen LPG, sanılanın aksine, çoğunlukla doğalgaz kaynaklarından elde edilmektedir. Bunun anlamı, doğalgazın üretimi ve tüketimi arttıkça LPG’nin kullanımı artabilecektir.
Evde kullandığımız tüpgaz ile otogaz tamamen aynı mı? Sonuçta ikisi de LPG.
Hayır, aynı değildir. Otogazın içeriği, Avrupa’da oldugu gibi Türkiye’de de ayrı bir standarda tabidir. TS EN 589 Standardı, otogazın kalitesini belirler ve tüpgazda kullanılan LPG’den farklı bir içeriği olmasını sağlar. Araçlarda bu standarda uygun LPG kullandığından yüksek performans elde edebilmektedir.
Türkiye’de otogazlı araç sayısı ne kadar?
Türkiye’deki araçların %25′i yani 1,5 milyonun üstünde araç otogaz kullanıyor ve bu sayı günden güne artıyor.
Otogaz, Türkiye dışındaki ülkelerde de kullanılıyor mu?
Evet. Otogaz, Türkiye dışında dünyanın her yerinde pek çok ülke tarafından kullanılmaktadır. Japonya, Güney Kore, Meksika, Avustralya, Türkiye ve Polonya otogazın en çok kullanıldığı ülkelerdir.
Aracımda neden otogaz kullanmalıyım?
Çünkü otogaz, hem güvenlidir, hem çevrecidir, hem de benzine göre çok daha ekonomiktir.
Otogaz ne kadar güvenli?
Aracınızın LPG dönüşümü yetkili bir serviste standartlara uygun olarak yaptırdıysanız ve aracınızın periyodik bakımlarını aksatmıyorsanız otogaz son derece güvenlidir.
Herhangi bir kaza anında otogazla aracımda sorun yasar mıyım?
Aracınızın yakıtını taşıyan otogaz tankı, montajı standartlara uygun yapıldığı takdirde her türlü çarpma ve kazalara karşı son derece güvenlidir.
Standarda uygun bir otogaz tankı kullanıyorsanız, bu tank 67,5 barlık bir basınca dayanabilir. Yüzlerce kiloluk bir aracın lastiklere uyguladığı basıncın ortalama 2 bar olduğunu düşünürseniz,67,5 bar oldukça yüksek bir rakamdır.
Otogaz aracımın performansını nasıl etkiler?
Standartlara uygun otogaz, doğru dönüşüm yapılmış araçta sürekli kullanıldığında, araç performansında ve çekiş gücünde artış sağlar. Bu sayede, aracın ayni depo ile daha çok kilometre yapması da mümkün hale gelir. Otogazın oktan numarasının yüksek olması, performansın da yüksek olmasını sağlar.
Otogaz ne kadar ekonomik?
Otogaz oldukça ekonomik bir yakıttır. Benzinle gittiğiniz ayni yolu, otogazla yaklaşık %40 oranında daha ekonomik gidebilirsiniz.
Ayrıca, otogazla aracın bakim masrafları dizel araçlara göre çok daha düşüktür, benzinli araçla ise hemen hemen aynidir.
Otogaz dönüşümü yaptırırken nelere dikkat etmeliyim?
Dikkat etmeniz gereken en önemli konu, dönüsüm servisinin yetkili olup olmadığının ve standartlara uygun dönüşüm yapıp yapmadığının kontrolüdür. Yasadışı yollarla, standart dışı malzeme kullanan ve merdiven altı diye tabir edilen LPG dönüşüm yerlerinin ayırt edilebilmesi için, dönüşüm servisinin TSE Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi’nin ve Makine Mühendisleri Odası’ndan alınan SMM Büro Tescil Belgesi’nin olup olmadığını sorgulanmalıdır
.
Motoru çalıştırdığımda bazen gaz kokusu geliyor. Bu normal mi?
LPG, kokusuz bir gazdır ve standartlara göre sonradan kokulandırılması zorunludur. Bunun amacı sızıntıların ve kaçakların tespit edilebilmesidir. Aracınızın çalışmaya devam ederken meydana gelen LPG kokusu herhangi bir sızıntıya işaret olabilir. Bu durumda, aracınızı zaman kaybetmeden yetkili servise götürmeniz gereklidir.
Kullanım şırasında nelere dikkat etmeliyim?
*Otogaz tankları en fazla %80 doluluk oranına kadar doldurulmalı, LPG dolumu sırasında daha fazla yakıt almak amacıyla LPG tankı kesinlikle ileri geri, saga sola sallanmamalıdır.
*Standartlarda da tanımlandığı gibi, aracın LPG ile çalıştığını belirten çıkartmalar, aracın ön veya arka camına yapıştırılmalıdır.
*Standarda uygun, LPG lisansı olan güvenilir istasyonlardan standarda (TSE EN 589)uygun otogaz alınmalıdır.
*Başka yakıt kullanan araçlarda olduğu gibi, LPG’li aracın da bakim ve kontrolleri düzenli olarak yapılmalıdır.
Periyodik bakımlar nelerdir, ne kadar zamanda bir yapılmalıdır?
Her 10.000 km’de bir yapılması faydalı olan bakımlar;
*Elektrik tesisatı kontrol edilerek bağlantılarda oksitlenme olup olmağına bakılmalı
*Buharlaştırıcılarda (regülatör) biriken kostik ve yabancı maddeler temizlenmeli
*LPG elektro valfındaki filtre temizlenmeli
*Elektro valfların ve buharlaştırıcı regülâtörün tamir takımları değiştirilmeli
*Ana hortum ve bağlantı bileşenlerinin durumu kontrol edilmeli.
*Diyafram üzerimdeki basıncı karşılayan delikte kirin birikip birikmediği kontrol edilmeli.